Extra Virgin Olive Oil & Olive Products

Συνταγές της Θάσου

Τάρτα με μανιτάρια

olis syntages tarta me manitaria

 

Συστατικά

1 φύλλο σφολιάτα
200 γρ φρέσκα στρογγυλά μανιτάρια σε φέτες
4 κουταλιές σ. ελαιόλαδο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια γάλα
1 1/2 κουταλιά αλεύρι
2 κουταλιές παρμεζάνα
1 αυγό
1 κουταλιά βασιλικό ξερό τριμμένο (αν έχετε φρέσκο ακόμα καλύτερα)
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο για πρόσθετη γεύση

Προετοιμασία

Με το ελαιόλαδο σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, να μαλακώσουν.Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, το μαϊντανό και το βασιλικό.Στο κρύο γάλα ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με πιρούνι.Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κατσαρολάκι να λιώσει και ρίχνουμε το μίγμα του γάλατος ανακατεύοντας μέχρι να πήξει ελαφρά η μπεσαμέλ. .Την βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να μισοκρυώσει και προσθέτουμε το τυρί, το αυγό και αλατοπιπερώνουμε.Ανακατεύουμε το μίγμα με τα μανιτάρια.Λαδώνουμε καλά μια φόρμα τάρτας, στρώνουμε τη σφολιάτα, απλώνουμε τη γέμιση και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια.

Μύδια

olis suntages mudia

Συστατικά

1 κιλό μύδια (χωρίς το κέλυφός τους)
1/3 φλιτζάνι λάδι μερικα κομματάκια φέτα
1 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

1. Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι και τσιγαρίζετε το σκόρδο και το κρεμμύδι (2-3 λεπτά). .
2. Προσθέτετε τα μύδια, αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα σας. Σιγοβράζετε για ένα τέταρτο προσθέτοντας λιγο νερο.
3. Ρίχνετε τη φέτα και ανακατεύετε.
4. Αφήνετε 5 λεπτά ακόμα , περιχύνετε τα μύδια με χυμό λεμονιού και σερβίρετε με ψωμί φρυγανισμένο.

 

 

Σπανακόπιτα

olis suntages spanakopita

Συστατικά

1 κιλό σπανάκι
ελαιολαδο
7-8 φύλλα για πίτα χοντρά (ή 500 γραμ. έτοιμο φύλλο για πίτα από το σούπερ μαρκετ)
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνιθο
2 αβγά
πιπέρι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κρεμμυδάκια τρυφερά
250 γραμ. φέτα μέτρια βαρελίσια

Προετοιμασία

•Καθαρίζουμε το σπανάκι πετώντας τα σκληρά κοτσάνια και το πλένουμε καλά. Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε όλα μαζί σε μια λεκάνη μαζί με το αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να λιώσουν. Έπειτα τα στίβουμε καλά ώστε να φύγει το ζουμί που έχουν. Προσθέτουμε τη φέτα, τα αβγά και ανακατεύουμε.
•Παίρνουμε ένα ταψάκι και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε στον πάτο του 2 φύλλα (αν είναι μεγαλύτερα από το ταψί, δεν τα πετάμε, τα διπλώνουμε μέσα στο ταψί) και τα αλείφουμε με λίγο λάδι (σε κάθε φύλλο που προσθέτουμε βάζουμε λίγο λάδι). Απλώνουμε πάνω στο φύλλο το μισό μείγμα.
•Στρώνουμε άλλα 2 φύλλα με λίγο λάδι και απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα.
•Προσθέτουμε άλλα 2-3 φύλλα από πάνω αλείφοντας το καθένα με λάδι.
•Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 1 ώρα και 20 λεπτά.
•Όταν ροδίσει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

 

 

Γεμιστά

olis suntages gemista thasou

Συστατικά

1 κιλό ντομάτες και ½ κιλό πιπεριές μέτριες στο ίδιο μέγεθος (περίπου από 5-6 κομμάτια)
4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε mixer ) ή τριμμένα σε χοντρό τρίφτη, καλά ζουλιγμένα να φύγει όλο το ζουμί
Μία γεμάτη κουταλιά ρύζι για κάθε ντομάτα και πιπεριά δηλαδή 10-12 κουταλιές
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλιές κουκουνάρια
2 κουταλιές σταφίδες ξανθές
Αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα ζάχαρη
3-4 μέτριες πατάτες κομμένες κάθετα στα 8 για να στερεωθούν καλά τα γεμιστά μας στο ταψί

Προετοιμασία

•Παρακολουθούμε και αν χρειασθεί ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε το φαγητό να έχει σάλτσα και συγχρόνως να ψηθούν καλά το ρύζι, οι ντομάτες και οι πιπεριές. Μπορούμε να βγάλουμε μία δύο φορές το ταψί και να ανακατέψουμε το φαγητό κουνώντας το ταψί με κυκλικές κινήσεις, ώστε το ζουμί να πάει παντού.
•Αφού το αφήσουμε να "ξεκουραστεί για 1 τουλάχιστον ώρα σερβίρουμε χλιαρό με ντοματοσαλάτα, φέτα και φρέσκο ψωμί. Και κρύο κυρίως την επόμενη είναι υπέροχο.
•Πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές καλά
•Τις κόβουμε στο πάνω μέρος τους, δημιουργώντας ένα καπάκι
•Με ένα λεπτό κουταλάκι αφαιρούμε από τις ντομάτες τη σάρκα τους αρχίζοντας από το κέντρο και γυρίζοντας τες συνέχεια μέσα στην παλάμη μας, ρίχνοντας ότι μαζεύουμε με το κουτάλι, σε ένα μπολ μέσα στο οποίο έχουμε βάλει ένα τρυπητό.
•Βγάζουμε όσο περισσότερη σάρκα μπορούμε με προσοχή χωρίς να τις σπάσουμε ή τις τρυπήσουμε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τις αφήνουμε.
•Με ένα λεπτό μαχαιράκι κόβουμε με προσοχή το κομμάτι της πιπεριάς κάτω από το καπάκι όπου είναι τα σπόρια και τα πετάμε
•Πριν τις γεμίσουμε δοκιμάζουμε πως θα τις τοποθετήσουμε στο ταψί μας και αν χρειάζεται καθαρίζουμε ακόμα καμία ντομάτα ή πιπεριά. Τις τοποθετούμε όρθιες με το άνοιγμα προς τα πάνω.
•Σε ένα μπολ κόβουμε σε ψιλά κομματάκια ότι βγάλαμε από το εσωτερικό της ντομάτας και στραγγίζουμε καλά το ζουμί τους και πετάμε τα σπόρια που έμειναν στο τρυπητό.(Πρέπει να είναι 1 ½ με 2 κούπες)
•Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ με χλιαρό νερό
•Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο στραγγιστήρι (είναι προτιμότερο να φύγει η πολλή σπιρτάδα γι αυτό ρίχνουμε και νερό) και τα στραγγίζουμε πολύ καλά σφίγγοντας τα με τα χέρια μας
• Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει λίγο.
•Ρίχνουμε στο μισό χυμό από τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το ντοματοπελτέ τον ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το ρύζι αφού το στραγγίσουμε πρώτα καλά.
•Το αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα και βάζουμε το αλάτι και λίγο πιπέρι.
•Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον ρίχνουμε στο ρύζι
•Αφήνουμε να βράσει το μείγμα 2-3 λεπτά μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά
•Περιμένοντας πλένουμε όλα τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε
•Γεμίζουμε με το μείγμα μας τις ντομάτες και τις πιπεριές αφήνοντας τες ένα με δύο εκατοστά περίπου άδειες και τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους
•Καθαρίζουμε, κόβουμε τις πατάτες και τις στερεώνουμε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές, ώστε να μην κουνιούνται
•Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό της ντομάτας και το υπόλοιπο λάδι πάνω στις πατάτες και τα γεμιστά.

 •Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C , και ψήνουμε τουλάχιστον για 1 ½ ώρα.

 

 

Λαχανοντολμάδες

olis suntagew laxanontolmades

Συστατικά

1 άσπρο λάχανο 2 κιλά περίπου
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
½ κιλό κιμά χοιρινό
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
½ φλ. ρύζι Καρολίνα
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. τσαγιού λάδι
3 αυγά
χυμό 2 λεμονιών
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

•Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει. Αναιρείτε με μεγάλο μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο.
•Όταν το νερό βράσει το βάζετε στην κατσαρόλα. Το αφήνετε μερικά λεπτά από την μια μεριά και μετά το γυρίζετε από την άλλη. Σε λίγα λεπτά αναιρείτε τα εξωτερικά φύλλα που μαλάκωσαν. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να αφαιρέσετε όλα τα φύλλα. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
•Ετοιμάζετε το μίγμα του κιμά: ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Τα προσθέτετε στον κιμά, μαζί με το ρύζι, το ένα αυγό, μισό φλιτζάνι λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνετε καλά.
•Όταν τα φύλλα κρυώσουν, αναιρείτε τα σκληρά κοτσάνια και όσα είναι μεγάλα τα κόβετε σε δύο ή τρία κομμάτια. Τα κοτσάνια που αφαιρέσατε, τα στρώνετε στον πάτο της κατσαρόλας.
•Παίρνετε από το μίγμα του κιμά, το κάνετε μπαλίτσα και το τυλίγετε με ένα φύλλο, αρκετά χαλαρά. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει το μίγμα του κιμά, τοποθετώντας τους ντολμάδες σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλον στην κατσαρόλα.
•Ρίχνουμε αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λάδι και ζεστό νερό ώστε να μισοσκεπαστούν οι ντολμάδες. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι που αφήνει τους ατμούς να φεύγουν και σιγοβράζουμε για 50 περίπου λεπτά.
•Όταν το φαγητό πάψει να είναι πολύ καυτό, αφαιρούμε το πιάτο και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χτυπάμε τα δύο αυγά, προσθέτουμε σιγά – σιγά το χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά από τον ζωμό της κατσαρόλας. Όταν το αυγολέμονό μας χλιάνει από τον ζωμό, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, την οποία κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.
•Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.