Extra Virgin Olive Oil & Olive Products

Θάσος

Λαχανοντολμάδες

olis suntagew laxanontolmades

Συστατικά

1 άσπρο λάχανο 2 κιλά περίπου
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
½ κιλό κιμά χοιρινό
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
½ φλ. ρύζι Καρολίνα
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. τσαγιού λάδι
3 αυγά
χυμό 2 λεμονιών
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

•Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει. Αναιρείτε με μεγάλο μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο.
•Όταν το νερό βράσει το βάζετε στην κατσαρόλα. Το αφήνετε μερικά λεπτά από την μια μεριά και μετά το γυρίζετε από την άλλη. Σε λίγα λεπτά αναιρείτε τα εξωτερικά φύλλα που μαλάκωσαν. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να αφαιρέσετε όλα τα φύλλα. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
•Ετοιμάζετε το μίγμα του κιμά: ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Τα προσθέτετε στον κιμά, μαζί με το ρύζι, το ένα αυγό, μισό φλιτζάνι λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνετε καλά.
•Όταν τα φύλλα κρυώσουν, αναιρείτε τα σκληρά κοτσάνια και όσα είναι μεγάλα τα κόβετε σε δύο ή τρία κομμάτια. Τα κοτσάνια που αφαιρέσατε, τα στρώνετε στον πάτο της κατσαρόλας.
•Παίρνετε από το μίγμα του κιμά, το κάνετε μπαλίτσα και το τυλίγετε με ένα φύλλο, αρκετά χαλαρά. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει το μίγμα του κιμά, τοποθετώντας τους ντολμάδες σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλον στην κατσαρόλα.
•Ρίχνουμε αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λάδι και ζεστό νερό ώστε να μισοσκεπαστούν οι ντολμάδες. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι που αφήνει τους ατμούς να φεύγουν και σιγοβράζουμε για 50 περίπου λεπτά.
•Όταν το φαγητό πάψει να είναι πολύ καυτό, αφαιρούμε το πιάτο και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χτυπάμε τα δύο αυγά, προσθέτουμε σιγά – σιγά το χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά από τον ζωμό της κατσαρόλας. Όταν το αυγολέμονό μας χλιάνει από τον ζωμό, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, την οποία κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.
•Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

 

 

Μπουγιουρντί

olis suntages mix turiwn mpougiournti

Συστατικά

1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη
1 πράσινη πιπεριά
1 κομμάτι φέτα
2-3 φέτες γκούντα (προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη

Προετοιμασία

•Κόβουμε σε μικρά κομματάκια (κυβάκια) την ξεφλουδισμένη ντομάτα. (Tip:για να ξεφλουδίσουμε εύκολα ντομάτες τις βουτάμε για 1 λεπτό σε βραστό νερό.Μετά από αυτό η φλούδα βγαίνει σχεδόν μόνη της ευκολότατα).
•Ομοίως κόβουμε και την φέτα σε μικρά κομματάκια και την πιπεριά σε μικρά ροδελάκια.
•Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε ό,τι άλλο τύπο τυριού θέλετε αν και ακόμη και με σκέτη φέτα γίνεται θαυμάσιο.
•Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε ένα μικρό πήλινο (όπως αυτά που τοποθετείται το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι), ή σε οποιοδήποτε μικρό πυρίμαχο σκεύος.
•Ρίχνουμε το ελαιόλαδο (να πάει παντού) και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Ψήνουμε στους 200 oC για ένα τέταρτο της ώρας περίπου.

 

 

Συστατικά

Κομμένο μερίδες μοσχάρι: 1000 - 1200 γρ.
Φασολάκια πράσινα: 1000 γρ.
Ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες: 800 γρ.
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μεγάλο
Ψιλοκομμένο σκόρδο: 2 - 3 σκελίδες
Ελαιόλαδο: 1/2 κούπα
Αλάτι, πιπέρι: Όσο σας αρέσει
Ζάχαρη: 1 πρέζα
Ψιλοκομμένο μαϊντανό: 3 - 4 κουταλιές

Προετοιμασία

•Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζετε το κρέας ολόγυρα.
•Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα μαραίνετε κι αυτά.
•Προσθέτετε τη ντομάτα, σκεπάζετε και σιγοβράζετε το φαγητό, μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας (αλλά να μην είναι εντελώς έτοιμο).
•Σε όλο το διάστημα ελέγχεται για νερό και αν χρειαστεί προσθέτετε.
•Προσθέτετε τα φασολάκια, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε και λίγη ζάχαρη, ξανασκεπάζετε και συνεχίζετε μέχρι να βράσουν και τα φασολάκια.
•Προσθέτετε το μαϊντανό, βράζετε για 1 - 2 λεπτά ακόμη και κατεβάζετε από τη φωτιά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

 

olis suntagh fasolakia me kreas

Ελαιόψωμο

olis suntagh elaiopswmo

Συστατικά

500 γραμ. αλεύρι 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
λίγο αλάτι
1 και 1/2 φλιτζάνι ελιές πράσινες ή μαύρες κομμένες σε χοντρά κομμάτια

Προετοιμασία

•Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη μαγιά και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και ζυμώνοντας συνέχεια, το μισό ελαιόλαδο.
•Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά προσθέτουμε ζυμώνοντας το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο και τις ελιές.
•Το βάζουμε σε Νο28 ταψί και το αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε για 45 λεπτά στους 175 βαθμούς