Extra Virgin Olive Oil & Olive Products

Λαχανοντολμάδες

olis suntagew laxanontolmades

Συστατικά

1 άσπρο λάχανο 2 κιλά περίπου
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
½ κιλό κιμά χοιρινό
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
½ φλ. ρύζι Καρολίνα
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. τσαγιού λάδι
3 αυγά
χυμό 2 λεμονιών
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

•Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει. Αναιρείτε με μεγάλο μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο.
•Όταν το νερό βράσει το βάζετε στην κατσαρόλα. Το αφήνετε μερικά λεπτά από την μια μεριά και μετά το γυρίζετε από την άλλη. Σε λίγα λεπτά αναιρείτε τα εξωτερικά φύλλα που μαλάκωσαν. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να αφαιρέσετε όλα τα φύλλα. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
•Ετοιμάζετε το μίγμα του κιμά: ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Τα προσθέτετε στον κιμά, μαζί με το ρύζι, το ένα αυγό, μισό φλιτζάνι λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνετε καλά.
•Όταν τα φύλλα κρυώσουν, αναιρείτε τα σκληρά κοτσάνια και όσα είναι μεγάλα τα κόβετε σε δύο ή τρία κομμάτια. Τα κοτσάνια που αφαιρέσατε, τα στρώνετε στον πάτο της κατσαρόλας.
•Παίρνετε από το μίγμα του κιμά, το κάνετε μπαλίτσα και το τυλίγετε με ένα φύλλο, αρκετά χαλαρά. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει το μίγμα του κιμά, τοποθετώντας τους ντολμάδες σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλον στην κατσαρόλα.
•Ρίχνουμε αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λάδι και ζεστό νερό ώστε να μισοσκεπαστούν οι ντολμάδες. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι που αφήνει τους ατμούς να φεύγουν και σιγοβράζουμε για 50 περίπου λεπτά.
•Όταν το φαγητό πάψει να είναι πολύ καυτό, αφαιρούμε το πιάτο και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χτυπάμε τα δύο αυγά, προσθέτουμε σιγά – σιγά το χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά από τον ζωμό της κατσαρόλας. Όταν το αυγολέμονό μας χλιάνει από τον ζωμό, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, την οποία κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.
•Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.